Modification of a foundation in Mollet del Vallès (Barcelona) Modification of a foundation in Mollet del Vallès (Barcelona)

 
20341
Modification of a foundation in Mollet del Vallès (Barcelona)
2020-2021
Garcia Riera

The project consists of a housing development with a constructed area of around 11,000m² on a 3,600m² plot in Mollet del Vallés with highly stratified and heterogeneous land.

The original project proposal solved the foundation by means of shafts higher than 3m with the disadvantage of the low stability of the upper layers that led to notable over excavations and large concrete consumption.

To facilitate the execution, the construction company contacted Windmill Structural Consultants so that through a soil-foundation-structure interaction study based on the geotechnical data of the different strata, a more controlled execution alternative could be proposed.

The result was the replacement of the wells with a surface foundation slab with partial replacement of the land, reducing material consumption and shortening the execution time of the foundation.