Rehabilitation of the headquarters of the College of Architects of Tarragona Rehabilitation of the headquarters of the College of Architects of Tarragona Rehabilitation of the headquarters of the College of Architects of Tarragona Rehabilitation of the headquarters of the College of Architects of Tarragona Rehabilitation of the headquarters of the College of Architects of Tarragona Rehabilitation of the headquarters of the College of Architects of Tarragona

 
18306
Rehabilitation of the headquarters of the College of Architects of Tarragona
2018-2020
COAC Tarragona

The building of reference is located in an area where the generalized building typology corresponds to a system of load-bearing walls and one-way slabs, and with a roof that adopts a curved shape. The load-bearing walls are locked horizontally and vertically with non-bearing reinforced concrete elements.

The floors are made up of IPE profiles with an 84 cm center distance, on top of which there are two ceramic tongue and groove and a 4 cm compression layer, with intermediate grating. On the top floor, the horizontal band incorporates a reinforced concrete slab cantilever and collects the ribs that form the supporting structure of the roof by means of a metal sheet.

In the entire area of the floor, except in the area dedicated to storage, the existing IPE 200 profiles were reinforced by placing an additional IPE 140 profile between each 2 IPE 200 profiles, joined laterally to the two adjacent profiles by IPE 140 profiles at four points.

This reinforcement solution is conceptually articulated with the existing solution in the slab and is a solution with little constructive impact, as it does not require demolition of the historic masonry walls.