Formació d'una cúpula a la iglèsia de Ulldemolins (Tarragona) Formació d'una cúpula a la iglèsia de Ulldemolins (Tarragona) Formació d'una cúpula a la iglèsia de Ulldemolins (Tarragona)

 
16105
Formació d'una cúpula a la iglèsia de Ulldemolins (Tarragona)
2016-2017
Emilia Juan-Dalac

Es tracta de la construcció d’una cúpula a la cúspide del campanar de la església de Sant Jaume, a la població d’Ulldemolins (Tarragona). La cúpula cobreix una superfície estimada en planta de 30 metres quadrats aproximadament, formant un òcul central on es fixa la llanterna amb la creu.

La cúpula està resolta amb la base circular i vuit costelles a on es fixa la pell de zinc. L’estructura va ser muntada majoritàriament a taller (estructura i acabats) i es va transportar al lloc en només tres parts; la cúpula partida en dues meitats i la llanterna. Als peus de l’església es van unir les dues meitats i, un cop col·locada la llanterna, es va aixecar amb una grua fins a col·locar-la a la seva posició definitiva. En la part superior únicament es van realitzar les tasques de fixació al campanar.

Es van aprofitar els perfils i plaques existents a on s’ancorava l’antiga cúpula, pel que no va ser necessària cap intervenció en les parets del campanar. El disseny de la cúpula permet que aquesta sigui estable per ella mateixa davant d’accions horitzontals com el vent, sense transmetre cap tipus d’empenta a l’estructura existent.